Webhosting – Zo Snapt Iedereen Het

Foto van Martijn Heijmans - auteur van artikel
Martijn Heijmans - Dropshipping en Webwinkel Expert

Geplaatst: 12 januari 2012 in Artikelen


WebserverAls je een internetwinkel of een gewone site wilt beginnen kom je al snel op webhosting. Dit is een dienst die afneemt bij een webhosting bedrijf en als je al gezocht hebt dan weet je dat er heel veel aanbieders zijn. Wie de beste is hangt van je wensen af, maar een aantal zaken zijn wel essentieel om te weten.

Laat jij je niet misleiden door de vele aanbieders en wil je weten wat alle termen op hun sites betekenen? Lees dan snel verder!

Wat is nu eigenlijk webhosting?

Een webhoster heb je nodig om “een stukje internet te reserveren”. Op dat stukje internet kun je een persoonlijke website, blog, webwinkel etc. zetten en is deze website voor iedereen op het internet toegankelijk. De mensen komen dan op dat stukje internet door je domein in te typen, b.v. mijnwebwinkel.nl. Wanneer iemand dit intypt, maakt zijn computer verbinding met de computer van het webhosting bedrijf waar jouw site op staat. Vervolgens stuurt de computer van het webhosting bedrijf een pagina naar diegene en kan die jouw pagina lezen.

Welke webhosting je ook neemt, je betaalt altijd voor de bandbreedte die je gebruikt, ruimte om je data op te slaan, geheugen en processor gebruik. Afhankelijk van de dienst die je afneemt, neem je een gedeelte, een hele, of meerdere computers in gebruik die staan opgesteld in een datacentrum. Een datacentrum is een grote ruimte waar plaats is voor heel veel computers. Een datacentrum heeft tussen die computers en het internet een heel erg snelle verbinding, veel sneller dan bij je thuis.

Als jij webhosting afneemt, dan kun je een plaatsje krijgen op een computer die al in het datacentrum staat, of je kunt je eigen computer daar neerzetten. Omdat er zoveel computers staan, hebben ze alleen wel speciale server hardware. Dit zijn computers die van binnen redelijk hetzelfde zijn als thuis, maar dan veel platter. Omdat ze toch voornamelijk via het internet benaderd worden hebben ze geen monitor, muis en toetsenbord, maar zijn ze zo ingericht dat ze vanaf een andere computer bediend kunnen worden. We zullen ze vanaf nu een server noemen.

Op de server draait software die niets anders doet dan wachten tot er iemand een pagina opvraagt. Als de pagina word opgevraagd, dan zorgt de server dat de plaatjes en de inhoud van de pagina naar de computer van de vrager word gestuurd via het internet.

[wp_ad_camp_1]

Basis anatomie van een computer

Eerst wat termen uitgelegd met betrekking tot een computer.

  • Hardeschijfruimte – Een stukje geheugen op de hardeschijf van de computer. Dit is de plek waar bijvoorbeeld foto’s, filmpjes en bestanden worden opgeslagen, je kunt het ook wel zien als het lange termijn geheugen.
  • Geheugen – Dit word ook wel RAM of werkgeheugen genoemd. De computer gebruikt dit om tijdelijke dingen op te slaan, een soort korte termijn geheugen. Als de computer iets berekend dan slaat het hier b.v. tussenstanden op.
  • Processor – Ook wel CPU genoemd. Dit is het hart van de computer, alle berekeningen worden hier uitgevoerd.

Verschillende vormen van webhosting

Zoals gezegd is het mogelijk een deel van een server, een hele server of meerdere servers af te nemen. Voor de verschillende vormen zijn verschillende namen.

Shared hosting – Gedeelde hosting

Hierbij krijg je een stukje schijfruimte op een server, waar ook andere klanten van de webhoster staan. Sommige webhosting bedrijven hebben honderden klanten op 1 server, dit maakt shared hosting een relatief goedkope oplossing. Naast de hardeschijf ruimte deel je ook het geheugen en de processor van die server, en ook de beschikbare bandbreedte, het kan dus voorkomen dat wanneer je site groeit, je teveel proccessor tijd en geheugen in gebruik neemt, de webhoster zal dan contact met je opnemen om voor een andere oplossing te kiezen.

Geschikt voor: Uitstekend geschikt voor beginnende website eigenaren. De concurrentie is groot en daardoor zijn de prijzen laag. Daarbij heb je er geen omkijken na!

Opletten: De hoeveel bandbreedte die je krijgt bij je pakket. Als je meer verbruikt moet je vaak, net als bij buiten je bundel bellen, bijbetalen, waarbij de bandbreedte ineens veel duurder is

Virtual Private Server (VPS) – Virtuele privé server

Soms is je site te groot voor shared hosting, maar loont het niet om zelf een computer aan te schaffen en deze als server te gebruiken. Dan is het mogelijk een VPS pakket te nemen. Hierbij krijg je een gereserveerd deel van de computer toegewezen, je krijgt een bepaalde processor snelheid, hardeschijfruimte en hoeveelheid geheugen die je naar eigen wens kunt gebruiken, zonder dat anderen daar last van hebben.

Het is dus een soort van computer op een computer, maar dan virtueel.

Geschikt voor: Al wat grotere sites. Vaak kun je met een VPS blijven groeien omdat het webhosting bedrijf je een snellere processor en meer geheugen en/of hardeschijf ruimte kan toewijzen.

Opletten: Een VPS is dan wel een virtuele computer, het is wel een computer. Dit betekend dat je soms zelf updates moet doen aan de software die erop staat, ook ander onderhoud moet je zelf doen. Dit kan heel anders werken dan je gewend bent. Andere bedrijven doet dit onderhoud gratis voor je, en weer anderen doen dit tegen betaling. Informeer jezelf dus goed voordat je eraan begint!

Dedicated server – Toegewijde server

Bij een dedicated server staat er een computer waar jij mee kunt doen wat je wilt. Je hebt controle over de hele processor, al het geheugen en alle hardeschijfruimte. Je huurt deze computer van het webhosting bedrijf, en in principe doe je het onderhoud zelf. Vaak kun je bij het webhosting bedrijf, of een ander bedrijf een SLA (Service Level Agreement) afnemen, waarin word afgesproken welk onderhoud zij voor je doen.

Geschikt voor: Sites die zoveel bezoekers hebben dat ze een hele server voor zichzelf nodig zijn. Vaak ook voor website eigenaren met wat meer technische kennis

Opletten: Een VPS zou wel eens veel geschikter kunnen zijn. Heb je ineens minder bezoekers, dan betaal je nog steeds voor de ruimte en de huur van de computer. Met een VPS kun je vaak zowel opwaarts als neerwaarts schalen.

Colocation – Colocatie

Hierbij zet je je eigen server(s) in de ruimte van een datacentrum. Je betaald voor de bandbreedte die je afneemt en je huurt een stukje ruimte in het datacentrum.

Geschikt voor: Sites die zoveel bezoekers hebben dat ze één of meerdere servers nodig hebben. De eigenaar van de website is zelf handig met servers of huurt een bedrijf om ze te onderhouden en het op te zetten. Sommige sites zijn zo groot dat ze op meerdere servers draaien, soms in verschillende datacentra verspreid over de hele wereld.

Termen die ook handig zijn om te weten

Dit zijn de meest voorkomende termen wanneer je je aan het oriënteren bent op webhosting. Verder nog termen die belangrijk zijn om te weten:

Cloud Computing / Server

In principe is een cloud server een VPS, die verdeeld kan zijn over meerdere computers. Hierbij lijkt het dus of je een normale VPS hebt, maar deze is veel krachtiger, want het kan zijn dat je het geheugen, de processorkracht en de hardeschijfruimte van wel 10 computers gebruikt

Redundant

Betekend eigenlijk niet anders dan meervoudig uitgevoerd. Als je met computers werkt weet je misschien wel hoe veel er fout kan gaan.  Het internet is een complex netwerk, net als de hardware van de server en de software die daar op draait. Daarom word bij webhosting vaak rekening gehouden met het feit dat zaken mis kunnen gaan. Als oplossing kiest men er dan voer om dingen dubbel uit te voeren. Bijvoorbeeld door 2 verbindingen met het internet te gebruiken, is er een storing met de ene, dan word automatisch overgeschakeld op de andere.

Fair use policy – Eerlijk gebruik beleid

Het is vrij normaal voor een webhosting bedrijf om een limiet te stellen aan de bandbreedte die je gebruikt. Neem je veel bandbreedte af (honderden Gigabytes) dan word deze vaak in Megabits per seconde uitgedrukt, neem je daaronder af, dan vaak in Gigabytes per maand. Sommige webhosting bedrijven berekenen een gemiddelde van alle klanten en zolang je daar iets boven zit, of er onder berekenen ze geen extra kosten. Doe je dat wel, dan zullen ze in veel gevallen contact met je opnemen en een oplossing met je zoeken.

CDN – Content Delivery Network 

Een CDN is een grote collectie van servers verspreid over de hele wereld. Omdat een pagina sneller laad als hij dichtbij is, word er vaak door internationale partijen voor gekozen om in elk land een server te hebben die de inhoud naar bezoekers uit dat land stuurt. Zo krijgen Nederlanders een pagina geserveerd van een server in Nederland, en Duitsers van een Duitse server. In grote landen hebben CDN aanbieders vaak ook nog lokaties in verschillende delen van het land.